Boek over bouwgeschiedenis Munsterabdij
In juni 2017 promoveerde Erik Caris, op een studie naar de bouwgeschiedenis van de Munsterabdij in Roermond. Opdrachtgever voor de studie was de gemeente Roermond, waar Caris werkt bij de afdelingen Monumenten en archeologie. Lees hier over zijn belangrijkste bevindingen.
Noormannen in Asselt
Een nieuw onderzoek door archeoloog Leo Verhart veegt de vloer aan met de bevindingen van J.H. Holwerda uit 1928, die meende een Karolingische curtis in Asselt te hebben aangetoond. Vanuit die curtis zouden Noormannen in 881 en 882 plundertochten hebben ondernomen. Toch blijft Asselt de meest waarschijnlijke locatie van de curtis Ascloha.
Pluim voor restauratie Middeleeuwse herberg
In september reikte de Stichting Ruimte zijn ‘keurmerk’ uit aan eigenaar Nico Meyer van het pand Marktstraat 8, omdat die het zo mooi heeft opgeknapt. Een kleine duik in de geschiedenis van deze Middeleeuwse herberg.
Het Dalheimer kruis in Roermond
Kinderen vinden hem vaak maar akelig, de lijdende Christus in de Roermondse kathedraal. Wat is het verhaal achter het oudste kunstwerk in deze kerk?
De ridderzaal van De Baxhof
De zolder van hoeve de Baxhof in Swalmen werd vroeger vooral gebruikt om er de was in op te hangen. Blijkt het ineens een ‘piekfijn’ bewaarde ridderzaal…