Henry Luyten, verbannen naar het depot

De in Roermond geboren schilder Henry Luyten behoorde ooit tot de top van de Europese kunstenaars. Zijn sociaal bewogen doek De werkstaking was jarenlang te bezichtigen in het Stedelijk Museum. Maar tegenwoordig lijkt Luyten in de vergetelheid te sukkelen. Ten onrechte.

De wijnhandel van Henri Drehmanns en het gotische huis

Omstreeks 1900 was Henri Drehmanns een van de machtige mannen in Roermond. Jarenlang was hij wethouder, zijn broer was bisschop. Vanuit het gotische huis (Brugstraat 7) dreef de familie Drehmanns een internationale wijnhandel.

Pierre Massy, voetbalheld uit Roermond

In de jaren 20 speelde hij voor het Nederlands elftal, hij kwam uit op de Olympische Spelen van Amsterdam en leidde zijn club RFC naar winst van de Nederlandse beker. Pierre Massy was ook de eerste Nederlandse voetballer van wie een standbeeld werd opgericht. Lees hier het verhaal.


Hedwig Behnisch, koningin van de bloemen

In Roermond kent bijna niemand nog Hedwig Behnisch, de echtgenote van de schilder Henry Luyten. Haar grafsteen op het kerkhof Tussen de Bergen is kapot, en het opschrift is nauwelijks  leesbaar. Toch heeft het Cuypershuis een groot gedeelte van zijn ‘Luyten-collectie’ aan haar te danken. Lees hier het verhaal van deze vrouw die afkomstig was uit een rijke familie, en berooid overleed in het Godshuis.

Elisabeth Adriaanse, de eerste Roermondse advocate

Sinds enkele jaren is er in het Roermondse Vrijveld een straat genoemd naar de jong overleden juriste Elisabeth Adriaanse. In haar korte leven ontpopte zij zich tot een bijzondere vrouw die op veel gebieden actief was. Lees hier meer.

Casanova in Roermond

Anderhalve dag was de beroemde avonturier Giacomo Casanova in Roermond. Casanova was ziek, maar toch maakte hij in zijn memoires kort melding van zijn verblijf.

Architect Carl Weber introduceerde de neogotiek in Limburg

Niet Pierre Cuypers maar zijn in Keulen geboren stadsgenoot Carl Weber bouwde in de negentiende eeuw de eerste neogotische kerken in Limburg.